Uskoro nova izložba o praistoriji Sombora i okoline

U periodu od 12. novembra do 14. decembra 2019. Gradski muzej Sombor biće domaćin izložbe „Nauka za muzeje: praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja” koju finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Evropskog istraživačkog saveta.

Otvaranje izložbe je u utorak, 12. novembra u 18 sati. Na izložbi će biti prikazani rezultati analiza bioarheoloških istraživanja koje sprovode naučnici iz Instituta Biosens u Novom Sadu, angažovani na projektu BIRTH, prvom projektu u Srbiji koji je podržao Evropski istraživački savet, u saradnji sa kustosima Gradskog muzeja Sombor i Muzejske jedinice pri Narodnoj biblioteci „Branko Radičević” u Odžacima.

Analize su sprovedene na bioarheološkom materijalu sa praistorijskih nalazišta na teritoriji Bačke: Magareći mlin, Topole–Bač i Donja Branjevina. Novi rezultati o životima ljudi i životinja u praistoriji na tlu Bačke prepoznati su kao značajni u naučnim krugovima u zemlji i inostranstvu, no sada nam je cilj da „vratimo nauku u muzej” — da je učinimo dostupnom javnosti, istaknemo ulogu muzeja u inovativnim naučnim istraživanjima i prikažemo koje potencijale ima lokalno muzejsko nasleđe za razumevanje nekih od najvažnijih procesa u ljudskoj istoriji. Ova tri nalazišta, pružaju važna svedočanstva o prvim zajednicama zemljoradnika i stočara koje su nastanjivale područje Bačke i pružaju odgovore na neka od pitanja:

  • Kada su živele i kakvog su bile zdravlja, odnosno čime su se hranile prve ljudske zajednice na teritoriji Bačke?
  • Kako su sahranjivali svoje mrtve?
  • Kada se na ovim prostorima po prvi put počelo konzumirati mleko životinja?

Figurina žene poznata pod popularnim nazivom „Crvenokosa boginja”, oko 6000. godina pre nove ere, nalazište Donja Branjevina

Prateći edukativni program izložbe — radionice za decu i đake

Tokom trajanja izložbe u Gradskom muzeju Sombor održaće se radionice, u okviru kojih će deca analizirati ljudske i životinjske skelete i izrađivati keramičke posude, poput onih kakve su korišćene u praistoriji.

Sve informacije o izložbi i pratećim programima: Anđelka Putica 060/045–9204 i Viktorija Uzelac 064/332–3818

Izvor: Gradski muzej Sombor