Otvorena manifestacija „Dani egipatske umetnosti”

Ambasador Egipta u Beogradu njegova ekselencija Amr el Guvejli otvorio je u Gradskom muzeju Sombor manifestaciju „Dani egipatske umetnosti” izložbom „Šapat doline Nila”, na kojoj su izložena 22 predmeta iz staroegipatske zbirke somborskog muzeja. Deo izložbenog programa su i izložbe fotografija staroegipatskog nakita, islamske umetnosti i kaligrafije, koje posetioci tokom naredne dve nedelje mogu pogledati u muzeju, od 30. oktobra do 15. novembra.

Na otvaranju manifestacije gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, podelio je oduševljenje kulturom Egipta i zahvalio na poseti Ambasadoru Egipta koji je dragi gost Sombora, ali i prilici da u Somboru vidimo bogato nasleđe.

Detalji s izložbe

Na otvaranju se obratio i direktor Gradskog muzeja Sombor Peter Mraković: „Pre više od godinu dana naš muzej je bio deo izložbe u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Naša zbirka bila je mali deo te izložbe, ali tada smo dogovorili da će ovi predmeti biti izloženi i u Somboru. Ali smo ovo predstavljanje egipatske umetnosti proširili i na druge izložbe i sadržaje.”

Otvaranje manifestacije

Prvog dana manifestacije nakon otvaranja, istoričar Nenad Marković održao je nadahnuto i veoma posećeno predavanje o Staroegipatskoj zbirci Gradskog muzeja Sombor, sa širim osvrtom na značaj amuleta i zbirke u savremenom trenutku.

Predavanje o Staroegipatskoj zbirci

Osim izložbe staroegipatske zbirke somborskog muzeja, deo manifestacije su i projekcije savremenog egipatskog filma (utorak, sreda, četvrtak i petak od 17 časova). Projekcije se održavaju u Galeriji savremene umetnosti.

Predavanje o Staroegipatskoj zbirci

Manifestaciju su podržali Grad Sombor, Ambasada Arapske Republike Egipat, Muzej afričke umetnosti u Beogradu i Gradski muzej Sombor.

Detalji s izložbe

Staroegipatska zbirka Gradskog muzeja Sombor poklon je Janoša Fernbaha iz 1899. godine kada je predmete darivao Istorijskom društvu Bačko–bodroške županije. Zbirku čini 16 amuleta, jedna minijaturna statua, niska od 211 perli, kozmetička posuda, posuda za šminku za oči i ušapti figurina sporne autentičnosti. Predmeti uglavnom pripadaju prvom milenijumu pre nove ere i prvim vekovima nove ere, najvećim delom su izrađeni od fajansa.

Detalji s izložbe

Ulaz je slobodan na sve programe.

Izvor: Gradski muzej Sombor