Izložba fotografija Gorana Kukića „Liberto”

U u Gradskom Muzeju Sombor u četvrtak, 15. jula 2021. godine, sa početkom u 18 časova, biće upriličeno otvaranje izložbe fotografija „Liberto” samostalnog umetnika fotografije Gorana Kukića.

Liberto — oslobođeni rob koji još nije dobio građanska prava

Snimajući svet oko sebe bolje sam razumevao „svoju stvarnost”. Životna snaga meni najdražih i najbližih žena uticala je na mene toliko jako da se tema slobode neminovno našla na mojim fotografijama. Kolekcijom „Liberto” pokušavam da skrenem pažnju na žene u njihovom punom sjaju i na njihovu borbu za afirmaciju i slobodu izbora. Odabrao sam strukturu diptiha da bih naglasio kontrast između vekovne borbe (leva strana) i izazova sadašnjosti (desna strana). Afere vezane za muško–ženske odnose aktuelizovale su problem statusa žena u društvu i njihovog prava na slobodu izbora. Rimljani i Grci imali su termin Liberto za oslobođene robove koji su i dalje imali obaveze prema prethodnim vladarima, ali bez punih građanskih prava. Savremeno društvo još uvek se odnosi prema ženama na sličan način. Zahvaljujući svojoj borbi one danas imaju pravo na glas, obrazovanje, imovinu… No, često nemaju mogućnost slobodnog izbora kada je reč o karijeri, stilu, načinu komunikacije, uključujući i delikatnost izbora partnera ili partnerke. Sredina između krajnosti koje simbolizuje diptih „Liberto” još uvek je cilj kome stremi „oslobođena” žena.

Plakat

Goran Kukić je rođen 1956. u Sarajevu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Od 1984. ima status samostalnog umetnika fotografije. Dobitnik je nagrada i mnogih konkursa za fotografiju i dizajn.

Izvor: Gradski muzej Sombor