04.06. Ručno radjeni sapuni sa kozijim mlekom

Sa Bukovca stigla nam je porodica Lukić koja se bavi uzgojom alpskih koza kojih trenutno imaju četrdeset.

Od mleka sa svoje farme što iznosi količinski od 60 do 70 litara, Aleksandar sa suprugom Danielom izrađuje sireve uz dodatke različitih prirodnih začina za aromu,paprika,bosiljak…, a u okviru sapundžiske radnje AGROTEAM-SD ,ručno rađene sapune .

U poslove oko farme uključene su i tri ćerkice, koje svaka ima svoje radne zadatke, pa smo ih mogli upoznati i na etno manifestaciji „Ulica lepih stvari“ 25.-26.04. u Somboru, gde prodaju svoje proizvode.

Dve starije sestre koje su osnovci , detaljno će svakom zainteresovanom kupcu objasniti sastav sapuna koji u sebi sadrži biljna ulja, eterična ulja i naravno neizostavno kozije mleko.

Svi prisutni su na radionici imali priliku da vide hladni postupak izrade sapuna , kako se dobija mešavina i koji je redosled da bi iz tečnog stanja masa počela zgušnjavati.

Pripremljena masa za sapune se uliva u kalupe, gde mora da odstoji najmanje 24h kako bi se postigao željeni oblik i zatim mogao vaditi iz kalupa.

Za sve one koji se upuste i izradiu sapuna bitno je strpljenje jer su sapuni spremni za upotrebu tek kada odleže, a to je za tri nedelje.

Kako bi sapuni bili spremni za prodaju naši učesnici radionice su pakovali proizvode u različitu ambalažu,

a ideja za dizajn bilo na pretek.

Teško će Aleksandru biti da odabere koji bi motiv upotrebio za svoju narednu kolekciju.

Izvor: Radionice starih zanata za mlade