SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – U susret 17. oktobru, Međunarodnom danu borbe protiv siromaštva

By Julijana Čatalinac

Rizik od siromaštva i socijalne isključenosti duplo veći od proseka EU!

Smanjenje siromaštva kao cilj održivog razvoja – stanje u Srbiji

„Okončati siromaštvo svuda i u svim oblicima“ je prvi cilj održivog razvoja, istaknut u okviru nove globalne agende za održivi razvoj UN do 2030. godine.
U 2016. godini, početnoj godini za usmeravanje i praćenje razvoja definisanim Ciljevima održivog razvoja, u Srbiji je bilo 3.6% ekstremno siromašnih (lica čija je potrošnja domaćinstva na nivou od 90% od linije apsolutnog siromaštva), 7.3% siromašnih prema apsolutnoj liniji siromaštva (potrošnja ispod linije siromaštva koja je iznosila 11.694 dinara), a 25.4% se nalazilo u riziku od siromaštva, dok se 38.7% nalazilo u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. I rizik od siromaštva i rizik od siromaštva i socijalne isključenosti imaju gotovo duplo veću stopu u Srbiji nego što je prosek za članice EU.

Grupe koje su najviše izložene rizicima od siromaštva su nezaposlena lica, samohrani roditelji, osobe koje žive same, deca i mladi, Romi, interno raseljena lica, osobe sa visokim stepenom invaliditeta, stara lica bez penzije. Ovo su zvanični statistički podaci.
Izveštaj „Oprez, siromaštvo! – Praćenje siromaštva u okviru razvojne agende UN do 2030. godine“, koji je sačinila Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija, prati ciljeve održivog razvoja (COR) kroz dostupne zvanične podatke.
Mreža podseća javnost da je Srbija bila jedna od najaktivnijih zemalja u globalnim konsultacijama za definisanje ciljeva održivog razvoja, a da ni dve godine nakon usvajanja ovih ciljeva Vlada Republike Srbije nije usvojila nacionalno specifične ciljeve održivog razvoja, pa ni podciljeve vezane za smanjenje siromaštva.

Izvor: Centar za samostalni život OSI