Koliko mediji doprinose promociji OSI

By Julijana Čatalinac

Tribina na temu “Koliko mediji doprinose promociji OSI“, održana je 20.09.2018. u Gerontološkom centru Sombor, u organizaciji Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Sombor.

Bilo je prisutno preko 20 lica, osoba sa invaliditetom, personalnih asistenata i članova porodica, predstavnik Centra za socijalni rad, članova 2 elektronska medija „ TV Sreće“ i Kanal 54. Voditeljica je bila ispred Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Sombor, Jadranka Radojčić, psihološkinja koji ima dugogodišnje iskustvo saradnje sa udruženjima organizacija OSI u somborskoj opštini ido sada je održala preko 30 edukacija, tribina, okruglih stolova i radionica sa udruženjima OSI.

U uvodnom predstavljanju voditeljica je predstavila temu, ciljeve radionice, kao i izvedene dodatni ciljevi i benefite teme za udruženja OSI, kao na primer promovisanje socijalnog pristupa OSI, javni govor u pravcu smanjenja ili ukidanja diskriminacije, afirmacija sposobnosti i mogućih novih uloga OSI drugo. Sa druge strane i staknuta je važnost zastupanja tema o osobama sa invaliditetom i za same medije, sa čim su se složili i prisutni predstavnici medija koji su uzeli učešća u diskusiji.

Tematske celine bile su sledeće:

Značaj prisustva u medijima
Digitalna i medijska pismenost osoba sa invaliditetom
Šta su najčešće zamerke osoba sa invaliditetom izveštavanju o njima (retkost izveštavanja, neadekvatnost izveštavanja, nizak nivo svesti o potrebama i problemima OSI i o mogućnostima rešavanja problema i drugo). Aktivnom diskusijom značajno su osvetljeni razni aspekti pristupa medija izveštavanju o OSI, posebno su istaknute zloupotrebe OSI u predizbornim kampanjama u političke svrhe.
Problem slabog odaziva OSI da govore za medije i da se eksponiraju
Zakonska regulativa i preporuke unapređenja zakonske regulative
Zaključci, sumacija teme i preporuke.

Uz praćenje prezentacije u interaktivnoj diskusiji prisutni su iznosili svoja zapažanja i istaknuti su svi bitni elementi zakonske regulative i prakse promocije OSI u medijima.

Tema koja je značajno emotivno uticala na učesnike i podstakla prisutne da duboko promišljaju značaj prisustva osoba sa invaliditetom u svim vrstama brojnih medija i o trendovima budućeg razvoja medija i mogućnosti uključivanja i praćenja značajnih sadržaja za OSI.

Nametnuo se zaključak da ovu temu treba češće razmatrati.

Radionicu dizajnirala i vodila: Jadranka Radojčić, psiholog.

Izvor: Centar za samostalni život OSI